Jaren geleden kwam ik erachter dat ik MIJN leven niet aan het leiden was, maar dat wat ik had meegekregen vanuit mijn opvoeding, dat wat van mij werd verwacht. De overtuigingen en patronen die ik had meegekregen die leefde ik. Dat is wat ik kende en nam dat over.


Kijk maar naar jezelf. Hoeveel dingen doe je die je hebt meegekregen van thuis uit, school, omgeving en zelfs op maatschappelijk vlak. Mijn grote voorbeeld was toen mijn vader en ik keek tegen hem op. Ik nam zijn overtuigingen over en ik was een mini kopie van hem.


Ik kwam in conflict met mijzelf en ik zag mezelf als een vreemde. Ik vroeg mij af ‘Wie ben ik eigenlijk’. Ineens besefte ik mij dat ik niet wist wie ik was. Is dit MIJN leven dat ik aan het leiden ben? Ik voelde me afgescheiden…begreep er nog helemaal niets van. Het was een gevoel, een weten, maar ik had geen enkel idee wat ik er mee aan moest. Ik kreeg een burn out. Er gebeurde teveel nare dingen tegelijk en ik kon het niet meer aan.


Ik had tot die tijd zoveel last op mijn schouders gedragen en veel van die last was niet eens van mijzelf. Ik kon niet meer en zakte letterlijk in mekaar. Ik die altijd sterk was. Wat had ik een moeite dit te accepteren. Ik voelde me een zwakkeling. Ik was opgevoed dat kwetsbaarheid betekent dat je zwak bent en nu was ik zwak. Dus kwam ik in de vechtersmodus om zo snel mogelijk op te knappen. De vechtersmodus die mij altijd er door heb gesleept had. Dat vervolgens geleid heeft tot een 2e burn out jaren later. Maar het begin was nu wel gemaakt.


Ik was een meester geworden in mijn ware gevoel wegstoppen en als ik iets voelde durfde ik niet te écht te voelen. Mijn ware gevoel was te pijnlijk en ik was bang dat ik het anders misschien allemaal niet aankon. Wat nu? Ik wilde ontdekken wie ik daadwerkelijk ben. Ik voelde dat ik ook niet meer terug kon naar hoe ik was, maar hoe doe je dat?


Jaren daarna ben ik een opleiding gaan volgen en daar werd ik opgeleid als energetisch therapeut. Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn mentoren, alsmede voor mijn medestudenten. Het was een veilige setting, waar er volledige ruimte was om jezelf te zijn op dat moment. Met alles dat je bent en hoe jij je voelt op dat moment. Alles mocht er zijn!


Het eerste jaar heb ik me wat tranen laten vloeien kan ik je vertellen. We begonnen met een vragen ronde en als mijn mentor mij al aankeek begon ik al, haha. Steeds als ik dan begon moest ik ook gelijk lachen, want ik vond het zelf best komisch. Het mocht er allemaal zijn en dat was ik niet gewend. Er zat zoveel opgekropt. Ik leerde echt voelen. Ik leerde me te verbinden met wie ik in werkelijkheid ben. HOLY SHIT er ging een hele wereld voor me open.


Ik durfde meer mijn kwetsbaarheid te laten zien. Ik liet mijn ‘kwetsbaarheid’ ook zien buiten de opleiding en verwachte van de ander dat ik daarin gezien zou worden. Maar zodra ik dat liet zien wees de ander mij keihard af. WTF!? Ik begreep er ook helemaal niets van. Het was toch goed om je kwetsbaar op te stellen… Uhm Jaa, maar wel zonder verwachtingen…..duh!


Mijn mentor zei tegen mij dat ik mezelf afwees. Ik vond mezelf niet waardig! Jezelf het waard vinden, zelfliefde waren dingen waar ik me nooit bewust mee bezig hield. Je kent de woorden, maar verder…..?


Hoe kan ik verwachten dat de ander mij het waard vind? Ik wees mezelf al af, voordat de ander mij überhaubt kon afwijzen. Het is de energie die je uitzend. Ik creëerde het zelf en maakte daardoor ook bepaalde keuzes in het leven die zorgde voor deze uitkomst. Ik was al vaak afgewezen, ook door mijn ouders en daar zat een flink pijnpunt. Ik begreep steeds beter hoe belangrijk het is om jezelf te vervullen met eigenwaarde en zelfliefde. Ik had nog wat te helen op dat gebied.


Het vraagt om me steeds te verbinden met mijzelf. Wat leeft er in mij op dit moment. Vanuit die diepe connectie met mezelf weet ik welke volgende stap ik ga zetten, volledig vanuit alignment. Een stap vervuld van zelfliefde en eigenwaarde. Wanneer ik het even niet voel, dan journal ik alles eruit en stel mijzelf de vraag:


‘Wat zou op dit moment het beste voor mij zijn als ik besloot om, zonder me ervoor te verontschuldigen, volledig mezelf te zijn?’


Zo krijg ik helderheid welk pad ik moet bewandelen en dit geldt voor elk deelgebied in mijn leven.

Live life NOW & be Bold